New Mexico Faculty Leadership Program – 2010

Creating the Next Generation of Academic Leaders

Dates: 5-7 January 2010

Location: Santa Fe Institute, Santa Fe, NM

Agenda:

Tuesday, January 5th

8:30 am – Welcome and Introductions (Bill Michener; 30 minutes)

9:00 am - A Workshop on the Leader as Facilitator (Carl Moore; 6 hours total)

10:00 am - Coffee break

10:30 am – Leader as Facilitator (continued)

Noon – Lunch (catered)

1:00 pm – Leader as Facilitator (continued)

3:00 pm – Coffee break

3:30 pm – Leader as Facilitator (continued)

5:00 pm - Communicating Science to the Media (Sandra Blakeslee; 1 hour lecture)

6:00 pm – Day concludes

Wednesday, January 6th

8:30 am – Communicating Science to the Media Workshop (Sandra Blakeslee; 2 hours)

10:30 am - Coffee break

11:00 am – Faculty Productivity: Concepts, Tools, and Discussion (Bill Michener; 1.5 hours)

Noon – Lunch (catered)

1:00 pm – Faculty Productivity: Concepts, Tools, and Discussion (continued)

1:30 pm – Engaging Undergraduates and Graduates (from Diverse Institutions and Backgrounds) in Research (Laura Crossey; 1.5 hours)

3:00 pm - Break

3:30 pm – Evaluation and Assessment: Theory and Practice (Kirk Minnick; 90 minutes)

5:00 pm – Day concludes

Thursday, January 7th

8:00 am – Communicating with Decision-makers Workshop (including a discussion of how government decisions about science funding really works) (Robert Gropp; 6 hours)

10:00 am - Coffee break

10:30 am – Communicating with Decision-makers Workshop (continued)

Noon – Lunch (catered)

12:30 pm – Communicating with Decision-makers Workshop (continued)

3:00 pm – Coffee break

3:30 pm – Successful Grant-writing discussion (Scott Collins; 1 hour)

 $4:30~\mathrm{pm}$ – The Future of Science and Engineering in New Mexico and the Nation (Tom Bowles; 1 hour)

5:30 pm – Program evaluation and concluding comments (Bill Michener; 30 minutes)

6:00 pm – Day concludes